2024. mrcius 29. 6500 Baja, Szent Imre tér 5.     1757-2024     www.bajabela.hu Éber Sándor freskója  
Történetünk | Dokumentumok | Diákélet | Kapcsolataink | Elérhetőségünk

  RSS hírek
Webmester


Bélap










E-KRÉTA HELP

E-KRÉTA E-ÜGYINTÉZÉS

Hírek, Információk


A Bajai III. Béla Gimnáziumba felvételi jelentkezést benyújtott hatodikos és nyolcadikos tanulók listája (OM azonosítóval vagy jeligével) rangsorban 2024. mrcius 22.
6. osztályos tanulók
8. osztályos tanulók

Tájékoztatjuk Önöket, hogy ez nem a felvettek rangsora, mivel a felvételi iskolai rangsor módosítás április 8-10. napjain még lehetséges.

Versenyeredmény 2024. mrcius 20.
A „Festival d’italiano” országos olaszversenyen 52 iskolából 654 nevező mérte össze a tudását. Iskolánkból főleg írásbeli kategóriákban, így vers-, és prózafordításban, pályamunkák írásában és képzőművészeti kategóriában indultak diákjaink. Nagy büszkeség számunkra, hogy több kategóriában is nagyon szép eredményt értek el iskolánk olaszosai.
A Pécsi Tudományegyetem Olasz Tanszékének pályázatain több diákunk is helyezett lett. Az „Egy emigráns története” című kategóriában az egyetem három 1. díjat osztott ki, akik közül abszolút győztesként Pálfi Enikő 10.B osztályos tanulót emelték ki. Enikő ezért az egyetem különdíját is megnyerte, így jutalomként részt vehet a Pécsi Bölcsész Kreatáborban, és 10 intézményi pontra szerezhet jogosultságot. Ugyenebben a kategóriában Sipos Kinga 12.A osztályos tanuló 2. helyezést ért el, Nagy Aisa 12.A osztályos tanuló 3. helyen végzett, Márton Viktória 10.B osztályos tanuló pedig dicséretben részesült. A tanulók feladata ebben a kategóriában egy olasz népdal szövegének és képi anyagának elemzése volt, rávilágítva az emigráció társadalmi problémáira. Olasztanáruk Illésné Turai Zsuzsanna.
Kovács Georgina 12.A osztályos tanuló feladata „Cellini Facebook posztjai” című kategórában Benvenuto Cellini Vita címet viselő, önéletrajzi ihletésű emlékirata alapján Cellini életének posztok formájában történő feldolgozása volt, Gina 2. helyezést ért el. Olasztanára Illésné Turai Zsuzsanna.
A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Olasz Tanszéke által meghirdetett „Színárnyalatokat jelölő kifejezések az olaszban” című pályázaton Vörös Emma 11.B osztályos tanuló 2. helyezést ért el. A feladat öt darab különböző szerkezetű, színárnyalatot jelölő olasz kifejezés gyűjtése és elemző bemutatása volt, kitérve a kifejezések jelentésére, szerkezetére, használati jellemzőire. Olasztanára Banga-Burány Teréz.
A Festival d’Italiano országos olaszverseny keretein belül a Studio Italia által meghirdetett „Mennyire ismered Olaszországot?”című öthetes magyar nyelvű online kvízjátékra számos diák nevezett szerte az országból. Az öt héten át tartó megmérettetésen történelem, földrajz, művészet, sport és gasztronómia témakörökben kellett számot adniuk a diákoknak a tudásukról. Az országos döntőbe mindössze 20 diák került be. Nagy öröm számunkra, hogy iskolánkat két tanuló is képviselhette az országos döntőn. Demeter Daniella 10.D osztályos tanuló az 5. helyen, Szlavikovics Flóra 12. D osztályos tanuló pedig a 8. helyen végzett 2024. március 22-én a debreceni Tóth Árpád Gimnáziumban megrendezett döntőn. Olasztanáruk Banga-Burány Teréz.


Részletek >>

Versenyeredmény 2024. mrcius 20.
Lajdi Horka Bendegúz 7.A osztályos tanuló a Weöres Sándor általános iskolai szavalóverseny területi fordulóján I. helyezést ért el.
Felkészítő tanára: Banga-Burány Teréz

Versenyeredmény 2024. mrcius 20.
A Case Solvers Hungary és Mathias Corvinus Collegium (MCC) közös szervezésű, történelmi témájú problémamegoldó versenyének március 23-án Szegeden megrendezett regionális döntőjén a fényképen szereplő bélás diákok vettek részt.

A „Camicie Rosse” csapat tagjaként Bobák Véda (12.C), Bán Balázs (12.C), Gyurcsy Emma (12.D), a „Csajok a múltban” csapat tagjaként Bujdosó Fanni (11.C), Fenyvesi Dorottya (11.C), Köbli Ágnes (11.C), felkészítő tanáruk Illésné Turai Zsuzsanna, valamint Havasi-Thuránszky Miklós (11.B) az MCC „Terces” csapata tagjaként.

Versenyeredmény 2024. mrcius 20.
A Bajai III. Béla Gimnázium ECL nyelvvizsgahelye februárban bonyolította le az ECL országos nyelvi verseny első fordulóját, mely a versenyzők olvasásértését, beszédértését és íráskészségét mérte angol és német nyelvből. A feladatok megegyeztek az ECL nyelvvizsga feladataival, és az értékelés is az ECL kritériumrendszere alapján történt, így a verseny próbanyelvvizsgának is tekinthető. Minden versenyző visszajelzést kapott az egyes készségekből elért százalékos eredményéről.
A legjobban teljesítő résztvevők meghívást kaptak a Pécsi Tudományegyetem Idegen Nyelvi Központjában megrendezett országos döntőre. Hét bélás diák is ott volt a legjobbak között. Ők valós vizsgaszituációban próbálhatták ki a szóbeli (beszédkészség) vizsgarészt is.
Döntőseink:
Angol nyelv, B2 kategória:
Csorba Barnabás (tanára: Hodovánné Billibók Tünde)
Ferencz Máté (tanára: Derekas Gabriella)
Füstös Ákos (tanára: Hodovánné Billibók Tünde)
Varga Lilla (tanára: Schmidt Ágnes)
Angol nyelv, C1 kategória:
Schmidt Szabolcs (tanára: Bartha Adrienn)
Német nyelv, B2 kategória:
Repáruk Ildikó (tanára: Balykó Noémi)
Német nyelv, C1 kategória:
Jónás Zoé (tanára: Döményné Dobosi Lejla)
A döntősök közül Repáruk Ildikó kategóriájában az első, Schmidt Szabolcs a harmadik helyet szerezte meg.
Gratulálunk a szép eredményekhez, és további sok örömet és sikert kívánunk az idegen nyelvek tanulása terén!


Második helyen a Bélások 2024. mrcius 20.
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) országos középiskolai statisztikai csapatversenye, a STAT WARS immár tizedik alkalommal, 2023. december 5-én startolt el. A 2024. január 10-ig tartó nevezési időszakban a két kategóriában összesen több mint kétszáz jelentkezés érkezett.
A tizedik „születésnapját” ünneplő vetélkedő a „Múltunk és jövőnk” címet kapta. A „múlt” téma kapcsán versenytörténeti kalandozásokra került sor, valamint évfordulókhoz kötődő kérdéseket kaptak a jelentkezők, míg a „jövő” témája a környezettudatosságra és a fenntarthatóságra fókuszált. A megmérettetés sok-sok élménnyel és tapasztalattal népszerűsíti a statisztikai kultúrát, és játékosan fejleszti a diákok alapvető statisztikai ismereteit, gondolkodását.
A három fordulós versenyen két korosztályban – a középfokú oktatási intézmények 9-10., illetve 11. és annál magasabb évfolyamán tanuló – 4 fős diákcsapatok mérhették össze statisztikai tudásukat. Az első két forduló (előválogató, területi döntők) online zajlottak, a harmadik fordulót, az országos döntőt pedig személyes részvétellel rendezte meg a Hivatal Budapesten, a Statisztikai Palotában 2024. március 20-án. Mindkét korosztályban 10-10 csapat jutott a fináléba.
A nap folyamán a csapatok olyan játékos feladatok és gondolkodtató statisztikai kérdések megoldásában mérték össze tudásukat, mint az „Ugrás statisztikus módra”, a „SZÁM-KÓD”, a „Láttam? Nem láttam!”, vagy az „Erőforrás puzzle”.
A Bajai III. Béla Gimnáziumból mindkét korosztályban egy-egy csapat jutott a dél-alföldi területi fordulóba, ahol a 9-10. évfolyamosok között a Csóka Bíborka, Béla Miklós, Gottlieb Gergely és Csanyik Balázs alkotta Peroni nevű csapat a 2. helyen végzett. Sajnos azonban pontszámuk nem volt elegendő az országos döntőbe való bejutáshoz. Bár másik csapatunk, a 11. osztályosokból álló „Pad Ló”, melynek tagjai Hirth Hanna, Gyenis Márkó, Jaber Dániel és Barabás Áron csak a 3. helyen végzett a területi fordulóban, de olyan magas pontszámot értek el, hogy az országos döntőben folytathatták a versenyzést. Mindkét csapat felkészítő tanára Sziegl Hajnalka.
Az országos döntőben a bélás versenyzők 2 gimnáziumi és 7 szakközépiskolai (technikumi) csapattal mérhették össze a tudásukat. Gimnáziumi tanulókként némi hátránnyal indultak, hiszen a szakközépiskolákból érkező versenyzőkkel ellentétben, ők nem tanulnak statisztika tantárgyat az iskolában. Ennek ellenére a Bélásokat csak egyetlen csapat, a BGSZC Szent István Technikum és Kollégium „Atomtengeralattjárók” csapata (Budapest) előzte meg, így a Bajai III. Béla Gimnázium „Pad Ló” nevű csapata az előkelő 2. helyen végzett. Ezzel megszerezték a jogot, hogy részt vegyenek az Eurostat által meghirdetett Európai Statisztikai Versenyen, az European Statistics Competition 2024 versenyen is.


Részletek >>

Értékes bajai helyezések a vármegyei történelemversenyeken 2024. mrcius 20.
Két vármegyei szintű történelemverseny döntőjét egyszerre rendezték meg 2024. március 22-én Kecskeméten, a Piarista Gimnáziumban. A bajai iskolák közül egyedül a Bajai III. Béla Gimnázium diákjai jutottak be az első két forduló írásbeli teljesítményei alapján vármegyénk legjobb tíz versenyzője közé, akik ezúttal szóban adtak számot felkészültségükről. Mindkét vetélkedő döntőseinek a vonatkozó korszakra vonatkozóan, megadott források segítségével egy-egy magyar, illetve egyetemes történeti tételt kellett ismertetnie összesen tíz percben, a 11.-eseknek ezen túl egy topográfiai feladatot is meg kellett oldania.
A 10. osztályosok Vármegyei történelemversenyén Reiner Petra 10.D osztályos tanuló szerepelt, és végül az 5. helyen zárta a megmérettetést. (Felkészítő tanára: Hegyi Cecília.)
A 11. osztályosok számára megrendezett Gróf Koháry István megyei történelemversenyen pedig Bálint Andor 11. D osztályos tanuló jutott el a döntőig, ahol végül a 7. helyen végzett. (Felkészítő tanára: Dr. Mayer János).


Bélás diák országos szintű szavalóverseny döntőjében 2024. mrcius 20.
Az én Pannóniám címmel, a Versünnep Alapítvánnyal együttműködve hirdetett vers- és prózamondóversenyt a szekszárdi Garay János Gimnázium. Az összesen három fordulós verseny döntőjét 2024. március 19-én rendezték meg Szekszárdon, a Magyarországi Német Színházban. A döntőbe egy videófelvétellel lehetett kvalifikálni, a szakmai zsűri ennek alapján válogatta ki a finálé versenyzőit. A döntő során a résztvevőknek három verssel kellett készülnie: egy Tolna megyéhez kötődő, egy 2023/24-ben évfordulós, valamint egy kortárs szerző alkotásával. A versenyzők produkciójukat és az ünnepélyes eredményhirdetést követően személyre szóló értékelést és hasznos jó tanácsokat is kaphattak az előadó- és színművészekből, színházi rendezőkből álló zsűri tagjaitól.
A rendkívül magas színvonalú döntőben összesen 24, az ország és a Kárpát-medence minden részéből érkezett 9–13. osztályba járó középiskolás diák szerepelt. A döntőben – vármegyénk egyetlen képviselőjeként – szerepelt a Bajai III. Béla Gimnázium 11.B osztályos tanulója, Lajdi Zselyke Apolka is, aki teljesítményéért Bronz minősítést érdemelt ki. A gimnazista diák Hervay Gizella versének előadásával kvalifikált a döntőre, ahol Csengey Dénes és Terék Anna egy-egy költeményét adta el komoly meggyőző erővel. A versenyző magyartanára Dr. Mayer János.

Bélások az Országos Középiskolai Problémamegoldó Verseny szegedi regionális döntőjében. 2024. mrcius 20.
A verseny célja a csapatban való munka, a prezentációs készség, a kreatív és kritikus gondolkodás fejlesztése. Egy komplex történelmi helyzetet kell több szempontból elemezni (pl. SWOT analízis, opciós fa, kockázati tényezők vizsgálata), majd a legjobbnak tartott stratégiát kiépíteni. A két online, esetoldó fordulóban elért eredmények alapján a legjobbakat hívták be a regionális döntőbe, mely során a feldolgozandó eset, a vasvári béke körülményeinek kidolgozására 120 óra, a prezentáció helyszíni bemutatására 10 perc állt rendelkezésre, majd 5 percben a hozzáértő zsűri kérdéseire kellett válaszolni.

A rendkívül erős mezőnyben mindkét bélás csapat (Bujdosó Fanni, Fenyvesi Dorottya, Köbli Ágnes 11. C, illetve Bobák Véda, Bán Balázs 12.C, Gyurcsy Emma 12.D) remekült megállta a helyét, a díjkiosztón divíziójukban negyedikként szólították őket. Felkészítő tanáruk Illésné Turai Zsuzsanna. Gratulálunk!


Részletek >>

Bélap Klub 2024. mrcius 20.
Múlt héten nagy érdeklődés övezte a Bélap Klub rendezvényét, melynek vendége Dr. Obádovics J. Gyula professzor úr volt. A Bélap diáklap honlapján olvasható egy írás a klubdélutánról.

Skóciában jártunk 2024. mrcius 19.
Iskolánk negyven diákja négy tanár kíséretében március közepén repülővel Skóciába utazott. A diákok és tanáraik a hat napos út során az ország legszebb részein haladva busszal bejárták a Skót-felvidék tájait, ellátogattak a titokzatos Loch Nessbe, áthaladtak a páratlan szépségű Glancoe-völgyön és Dundee városában bejárták a híres Discovery hajót, mellyel az 1900-as évek elején skót tudósok sikeres, 3 éves expedíciót hajtottak végre az Antarktiszon. Az utazás során a diákok felfedezhették a skót főváros, Edinburgh és Stirling várait és egyéb építészeti csodáit, St. Andrews városában pedig láthatták az egyetemet, ahová az angol királyi családból származó Wilmos herceg járt, illetve azt a kávézót, ahol Wilmos és Kate Middleton először „randiztak”. Az egyik kedvenc program a stirling-i börtönlátogatás volt, ahol interaktív program keretében tapasztalhatták meg a fiatalok, milyen lehetett az élet egy skót börtönben az elmúlt századokban. A hat nap alatt a diákok családoknál voltak elszállásolva, így közvetlenül szerezhettek tapasztalatot arról, hogy milyen is a skót élet a hétköznapokban. A kirándulás nagyszerűen sikerült, diákjaink életre szóló élményekkel tértek vissza a dolgos hétköznapokba.


Részletek >>

Diákolimpia Úszás "B" Országos Döntő 2024. mrcius 19.
A Diákolimpia országos döntőjén iskolánk diákjai az alábbi szép sikereket érték el:
V. kcs 100m fiú gyors Székely Szabó Szilveszter 12. hely
V. kcs 4x50m gyors váltó 10. hely
Koller Kamilla
Havasi-Thuránszky Adél
Pomázi Zsófia
Török Míra

Gratulálunk az országos döntőn elért szép eredményekhez!


Részletek >>

DIÁKOLIMPIA HÍREK 2024. mrcius 19.
A hétvégén rendezte a Magyar Erőemelő Szövetség az Országos Fekvenyomó Diákolimpiát.
Sánta Benjamin 9.D osztályos tanuló a fiú V. kcs 59kg-os súlycsoportjában az előkelő II. helyezért érte el a 80kg teljesítésével.
Gratulálunk!


Részletek >>

Kecske Kupa 2024. mrcius 19.
A Kecske Kupa Csapatverseny - ahol általános iskolás diákok 4 fős csapatokban játékos formában oldanak meg érdekes matematika feladatokat - 2. fordulója zajlott le iskolánkban március 22-én, pénteken. A 7. osztályos korosztályban iskolánk Haszontalan Hackerek csapata, melynek tagjai Vad Bálint, Szőke Hanna, Tamaskó Milla és Meskó Áron 7.A osztályos tanulók 1. helyezést értek el és tovább jutottak az országos döntőbe. Felkészítő tanáruk Sasfalvi Ildikó. Gratulálunk diákjainknak és felkészítő tanáruknak!


Részletek >>

Versenyeredmény 2024. mrcius 19.
Iskolánk evezősei részt vettek a 34. Magyar Evezős Ergométeres Országos Bajnokságon, ami idén Mosonmagyaróváron került megrendezésre.
A versenyen a következő eredmények születtek:
Derekas Blanka női U23 könnyűsúlyúak között a 3. helyen végzett.
Nagy Réka ugyanebben a versenyszámban a 8. helyezést érte el.
Rácz Fanni a női ifjúsági korosztályban a 9. helyet szerezte meg.
Varga Zétény a férfi serdülő II-es versenyszámban a 9. helyen végzett.
Vető Gorán a férfi ifjúsági kategóriában, egyéni csúcsot húzva a 4. helyet érte el, csak kicsivel maradt le a dobogóról.
Edző, felkészítő: Bartos Nándor
Szeretettel gratulálunk!