2024. jnius 16. 6500 Baja, Szent Imre tér 5.     1757-2024     www.bajabela.hu Éber Sándor freskója  
Történetünk | Dokumentumok | Diákélet | Kapcsolataink | Elérhetőségünk

  RSS hírek
Webmester


Bélap


E-KRÉTA HELP

E-KRÉTA E-ÜGYINTÉZÉS

Hírek, Információk


Versenyeredmény 2024. jnius 13.
A Bajai Hivatásos Tűzoltóparancsnokság szervezésében megrendezésre kerülő Ifjúsági Katasztrófavédelmi versenyen
iskolánk csapata a "Lánglovagok" a középiskolások 7 csapatot felsorakoztató mezőnyében II. helyezett lett.
Győrfi András
Szimon Kristóf
Kenyeres Olivér
Ikotics Hunor
Kísérőtanár: Molnár Péter.
Gratulálunk!Részletek >>

Kimagasló eredmények az áprilisi ECL nyelvvizsgán 2024. jnius 11.
Az áprilisi ECL nyelvvizsgán megszerzett nyelvvizsga-bizonyítvány pluszpontokat ér a felvételin.
A Bajai III. Béla Gimnázium ECL nyelvvizsgahelyén a komplex közép- és felsőfokú nyelvvizsgára jelentkezett 48 vizsgázóból (angol, német, olasz, orosz, horvát nyelvekből) 42-en sikeresen vizsgáztak. Ez kiváló, 87,5 %-os megfelelési arány. A vizsgázók 26 %-a bélás diák volt.
További 8 vizsgázó alapfokú csak szóbeli vizsgát tett. Közülük négyen jártak sikerrel. Ez azt jelenti, hogy 46 nyelvvizsga-bizonyítvány talál boldog gazdájára. Az angolosok és a németesek két-két bizonyítványt, egy magyar akkreditált, és egy nemzetközi bizonyítványt, a horvátosok, olaszosok, oroszosok nemzetközi bizonyítványukat vehetik át a gimnázium titkárságán.
Gratulálunk a nyelvtanulóknak és nyelvtanáraiknak egyaránt!
Részletek >>

Versenyeredmény 2024. jnius 10.
Intézményünket újabb dicséretes eredményről tájékoztatta Szabó Norbert, a BASKETBAJA SE U16-os korcsoport vezető edzője: az U16/A országos döntőjében küzdelmes mérkőzések után a kosaras fiúk az ország 7. legjobb csapatának bizonyultak. A sportolók közül 11 diák a Bajai III. Béla Gimnázium tanulója, ketten két másik bajai középiskolában tanulnak.
Mindannyiuknak szívből gratulálunk és további sikereket kívánunk!

Felső sor, balról Szabó Norbert/vezető edző, Bohner Áron, Pálkerti Ádám (Szent László ÁMK), Csorba Levente, Kecskés Dávid, Csanyik Balázs, Stefánovics Sebestyén, Kiss Máté, Pálkerti Norbert/másodedző.
Alsó sor balról: Hódos Patrik (Déli ASzC Bereczki Máté Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola), Szabó Bence, Makk Gergő, Bánóczky Bence, Varga Máté, Gottlieb Gergely.

Здорово, как всегда! Remek, mint mindig! 2024. jnius 07.
Ez az elismerő mondat hangzott el június 6-án, az orosz nyelv napján a bélás diákok ünnepi műsorát követően, akik a Magyarországi Orosz Nyelv- és Irodalomtanárok Egyesülete felkérésére léptek színpadra a budapesti Orosz Kulturális Központban.
Az orosz nyelv napja egyben Puskin születésnapja. Idén születésének 225. évfordulóját ünnepeljük. Rá emlékeztek diákjaink verseinek megszólaltatásával különböző nyelveken (magyar, orosz, francia, olasz, horvát). Költeményein keresztül felelevenítették, milyennek látta magát 15 éves kamaszként, hogyan viszonyult líceumi társaihoz, mit jelentettek számára a líceumi évek.
Verset mondtak: Balogh Dorka, Bánóczky Bence, Beréti Nóra, Blank Berta, Csanyik Balázs, Fenyvesi Dorottya, Füstös Ákos, Gajdócsi István, Győrfi András, Hegedűs Írisz, Ikotics Hunor, Jekl Tamás, Köbli Ágnes, Prehalek Szonja, Püspöki Emma, Szabó Lola.
Felkészítő tanáraik: Gál Krisztina és Pongó Csilla.
A líceumi életről, az akkori oktatásról és a diákok hétköznapjairól Pongó Csilla orosz nyelvű előadása alapján kaptak képet a jelenlévők. Egy kisfilm segítségével pedig virtuális sétát tehettek a Carszkoje Szelo-i líceum falai közt.
A bélások műsorát zeneszám nyitotta és zárta. Bednárik Hanna fuvolajátékát hallgathatta meg a népes közönség, aki Muszorgszkij: Könnycsepp című művét adta elő. Zongorán kísérte Kereskedő Petra. Nagy tetszést aratott Balog János zenei produkciója is, aki Sosztakovics 2. keringőjét játszotta el harmonikán.
Az ünnepi megemlékezést követően egy kis fogadás keretében köszönte meg az OKK és a Vaprjal () a szereplők közreműködését.
És ezzel nem ért véget az ünnep. Jutott annyi idő, hogy a diákok a fővárosban belekóstolhassanak az orosz kulinária ízvilágába és bepillantsanak a pezsgőgyártás rejtelmeibe. A Törley Pezsgőmanufaktúrában tett látogatást követően koccintottak (természetesen alkoholmentes pezsgővel) a költőóriásra és az élményteli, sikeres ünnepnapra.


Részletek >>

Triatlon Junior Európa-kupa – Szerbia, Silver Lake 2024. 06. 01-02. 2024. jnius 05.
2024. 06. 01. és 02. között került megrendezésre a Junior Európa-kupa Szerbiában, ahol a román, bolgár, dán, litván indulók mellett kiemelkedő teljesítményt nyújtottak Magyarországot képviselő bajai és egyben a III. Béla Gimnázium tanulói, Koller Kamilla, Koller Száva és Czigány Bánk Hunor.

Szombaton az egyéni elődöntőkben szurkolhattunk versenyzőinknek, míg vasárnap délelőtt a döntők és délután a mixváltó futamok izgalmas pillanatait élvezhettük.

A versenyhétvége első napján 9:00-kor rajtolt el az elődöntő, ahol 70 induló közül Czigány Bánk Hunor 5. helyen ért célba (Semifinal-2), ideje 00:29:02, ezzel pedig biztosította a másnapi döntőn való szereplését.

A két hölgy bélás induló, ifjúsági korú Koller Kamilla és Koller Száva számára ez volt eddigi első külföldi Európa-kupája. Értékes nemzetközi versenytapasztalatokkal lettek gazdagabbak. Kamilla egy hellyel csúszott le döntőről 17. lett (00:34:06), Száva pedig 19. (00:35:00) a másik futamban, így sajnos ő sem indulhatott a döntőben.

A 30 főt számláló mezőnyben Czigány Bánk Hunor nagyszerű versenyzéssel 7. helyen (00:27:46) zárta a Juinor Európa-kupát.

Gratulálunk minden magyar versenyzőnek, aki képviselte a nemzeti színeket és iskolánkat az eseményen! További sikeres felkészülést kívánunk a következő versenyekhez!

Eredmények: https://triathlon.org/results/result/2024_europe_triathlon_junior_cup_silver_lake
Forrás: Mogyi SE honlapja

Versenyeredmény 2024. jnius 04.
Az idei tanévben a három fordulós Kecske Kupa matematika csapatversenyen iskolánk "Haszontalan Hackerek" csapata az országos fordulóba jutott. A csapat tagjai: Szőke Hanna, Tamaskó Milla, Vad Bálint és Meskó Áron 7.A osztályos tanulók. Felkészítő tanáruk Sasfalvi Ildikó. Ezen a versenyen nemcsak a matematikai ismereteket kell tudni, hanem jól kell tudni taktikázni és jó döntéseket kell hozni. Iskolánk csapata szoros versenyben a 16. helyen végzett. Gratulálunk a versenyzőknek és felkészítő tanáruknak.

Deutsches Sprachdiplom – DSD II 2024. jnius 04.
Idén is szép eredményekkel szerepeltek diákjaink a nemzetközileg elismert „Német Nyelvi Diplomát” adó nyelvvizsgán, melyet csak az arra jogosítványt kapott iskolákban lehet letenni - a vizsgázók számára teljesen ingyenesen. A felkészítő és vizsgáztató tanárok továbbképzését, a vizsgázók felkészítését, a vizsgák lebonyolítását, az oklevelek kiadását és honosítását a német állam a „külföldi iskolák szolgálatán” (ZfA) és a DSD-iskolák hálózatán (pasch-net) keresztül mind anyagilag, mind szakmailag messzemenően támogatja.

Mivel a sikeres vizsgához a B2/C1 szintű nyelvtudás bizonyítékaként jó elemző, prezentációs és érvelési készség, valamint általános tájékozottság szükséges, bizony jelentős plusz feladatokat jelent tanárnak-diáknak. Iskolánkban viszonylag kevesen tudják, illetve szeretnék ezt vállalni az utolsó két gimnáziumi évükben.
Ezért is vagyunk nagyon büszkék azokra, akik helyt állnak. A felkészülés alatt a magas szintű német nyelvtudás mellett olyan készségekre is szert tesznek, melyeknek a felsőoktatásban is jó hasznát veszik majd, ezért utólag talán egyikük sem bánja meg, hogy belevágott.

Az oklevelek rangját jelzi az is, hogy kiadásukra a Németországi Szövetségi Köztársaság Nagykövetsége május 27-én idén is fogadással egybekötött ünnepséget szervezett Budapesten, melyen mindegyik delegáló DSD-iskolát a vizsgázók és a felkészítő pedagógusok egyike képviselhette.
A Bajai III. Béla Gimnáziumból ezúttal Mészáros Miklós tanár úr, és tanítványa Mikó Ágota (12.B) vett részt az eseményen. (Az MNÁMK-nak itt is köszönjük a felajánlást, hogy a „bélások” velük együtt utazhattak a fővárosba.) Bár iskolánkban a szóbeli érettségi vizsgák végén vált gyakorlattá az oklevelek ünnepélyes átadása, a boldog tulajdonosok személyét most szeretnénk kihirdetni:

A 12.B osztályból Angeli Réka, Laczi Csenge Jolán, Mikó Ágota, Steiner Zsófi és Virág Gellért,
a 12.D-ből pedig Szamosi Míra és Szemerédi Bence.

Felkészítő tanáraik Mészáros Miklós, Gombásné Elmer Éva és Balykó Noémi voltak.
Büszkén gratulálunk mindannyiuknak!Részletek >>

Versenyeredmény 2024. jnius 02.
Hétvégén rendezték Győrben a Serdülő Reménységek Európai Kupáját, ahol Nagy Levente, a Bajai III. Béla Gimnázium 7.B osztályos tanulója, a Magyar Serdülő Judo válogatott tagjaként indulva 38 kg- os súlycsoportban aranyérmet szerzett!
Gratulálunk Levinek és edzőjének Végvári Martinnak!Nemzetközi ECL találkozó 2024. mjus 25.
25 éves az egyetlen magyar székhellyel rendelkező nemzetközi nyelvvizsgarendszer, az ECL (“European Consortium for the Certificate of Attainment in Modern Languages”). Ebből az alkalomból rendezte meg a PTE Idegen Nyelvi Központja az első nemzetközi vizsgahely találkozót, melyen szakmai előadások és élménybeszámolók hangzottak el. Iskolánk nyelvvizsgahelye is képviseltette magát a rendezvényen.
A Bajai III. Béla Gimnázium 15 évvel ezelőtt, 2009-ben csatlakozott az ECL nyelvvizsgarendszerhez, és bonyolítja évente öt alkalommal a nyelvvizsgákat az intézményben tanított idegen nyelvekből (angol, német, francia, olasz, orosz) és horvát nyelvből. A vizsgázók fele iskolánk diákja.
Az Európai uniós tagállamok 1992-ben London központtal nemzetközi konzorciumot hoztak létre, amely azt a feladatot vállalta, hogy egy egységes nyelvvizsgarendszert dolgoz ki az Európai Unió tagállamainak nyelvéből.
A Pécsi Tudományegyetem Idegen Nyelvi Titkársága a magyar nyelv képviseletében – egyetlen nem EU tagként – felvételt nyert az ECL Konzorciumba, és szakértőinek közreműködésével bekapcsolódott a tesztfejlesztési munkálatokba. A pécsi intézmény munkájának elismeréseként 1999-ben a Konzorcium központját Londonból áthelyezték Pécsre, és a PTE Idegen Nyelvi Központot bízták meg a Nemzetközi ECL Vizsgaközpont feladatainak ellátásával: az ECL vizsgarendszer továbbfejlesztésével, a nemzetközi vizsgahely-hálózat kiépítésével, a tesztfejlesztési és a vizsga-lebonyolítási feladatok koordinálásával.
Az azóta eltelt 25 évben világméretűvé nőtte ki magát az ECL nyelvvizsgarendszer. A világ immár 38 országában 15 nyelvből tehető nemzetközi ECL nyelvvizsga.


Részletek >>

Emlékműsor 2024. mjus 24.
Az Ady Endre Városi Könyvtár felkérésére a holokauszt 80. évfordulója alkalmából a iskolánk diákjai emlékműsorral adóztak a bajai zsidóság áldozatai előtt. A hagyományoknak megfelelően, május utolsó vasárnapján a Zsinagóga-könyvtárban tartott megemlékezésen részt vett a budapesti Hunyadi téri zsinagóga rabbija, a MAZSIHISZ elnökségi tagja , Baja város alpolgármestere , s megjelentek a bajai túlélők leszármazottai is.
A megemlékezésnek méltóságot adott diákjaink minőségi előadása. Felidézték a bajai túlélők egykori szavait, a zsidó nép magyar vonatkozású történetét, s a múltidézésben a jelenkor felelősségét.
Szereplők: Andriott Hanna 9.B (hegedű), Barabás Áron 11.D (vers), Blank Berta 11.C ( ének, narrátor), Gajdócsi István 9.C (narrátor), Keglovich Inez 11.C (narrátor), Surján Kata 10.A ( bemondó), Szabó Vencel 10.A (próza).
A műsor szervezői : Mészárosné Szőnyi Zsuzsanna, Illésné Turai Zsuzsanna, a zenei szervező: Fonyódiné Patyi Mónika tanárnők voltak.
A műsort a média munkatársai rögzítették.


Részletek >>

Versenyeredmény 2024. mjus 23.
Mosonmagyaróváron rendezték múlt héten a cselgáncs diákolimpia országos döntőjét.
Nagy Levente a Bajai III. Béla Gimnázium 7.B osztályos tanulója serdülő korosztályban, 38 kg-os súlycsoportban 18 induló közül 2. helyezést ért el.
Gratulálunk Levinek és felkészítő edzőjének!


Rendhagyó ének-zene óra 2024. mjus 22.
Május 22-én iskolánkba látogatott Bősze Ádám ismert zenetörténész, aki rendhagyó ének-zene órát tartott diákjainknak.


Részletek >>

Túrázz velünk! 2024. mjus 21.

Akkor és Most 2024. mjus 20.
Már megtekinthető a Bajai Televízió műsorán az Akkor és Most portrésorozat 9. záró adása, melyben Lusztig Ágnes vendége Faldum Gábor, aki 2001-2007 között tanult a Bajai III. Béla Gimnáziumban. Osztályfőnöke Szigethy Géza volt.
Triatlonista olimpikon, aki aktív sporttevékenysége mellett testnevelés szakos egyetemi diplomát is szerzett a Pécsi Tudományegyetemen. Számos kimagasló sporteredménnyel büszkélkedhet az elmúlt évek során, így nem meglepő, hogy Gábor az idei Párizsi Olimpiai Játékokon való részvételt tűzte ki legfőbb céljaként. Jelenleg a kvalifikációs időszak utolsó két hete zajlik, így nagy az izgalom és egyben a várakozás, hogy indulhasson az olimpiai triatlonon.
Gábor legutóbb Japánban versenyzett és azóta a következő verseny helyszínén tartózkodik Üzbegisztánban. Majd következik az utolsó kvalifikációs verseny az olaszországi Cagliariban, amely után kiderül, hogy ott lesz-e az olimpián.
Ezt megelőzően Ausztráliában 9. helyen, majd Kínában a 19. helyen végzett a Világkupa futamon. Ez után a Világbajnoki sorozat első állomása következett Japánban, ahol 16. helyen végzett.
A portré betekintést nyújt egy kimagasló sportoló egykori középiskolájához és a tanuláshoz való viszonyáról. Gábor arról is szilárd véleményt formál, hogy mennyire kulcsfontosságú a diákok számára az aktív sportolás megléte a mindennapokban.

HATÁRTALANUL 2024-BEN IS 2024. mjus 16.
A Bajai III. Béla Gimnázium 7.A és 7.B osztálya 2024. május 6-10-ig Erdélybe utazott és a Határtalanul pályázati program keretében megismerkedett az érintett tájegységek magyarságával, meglátogatott számos természeti szépséget. Megtapasztalhatták az ottani magyarok vendégszeretetét és megízlelték a helyi ételkülönlegességeket, helyi termelők termékeit.
Baja testvérvárosában, Erdőszentgyörgyön a helyi nyolcadikosokkal közösen megkoszorúzták Petőfi Sándor mellszobrát, amely Baja város ajándékaként 2023-ban került a településre. A vendéglátók nagylelkűségének köszönhetően igazán érdekes és modern tárlatvezetésben részesültek a Rhédey-kastélyban. Marosvásárhelyen és Segesváron városnéző programon vettek részt, a Békás-szoros és Parajd sóbányája pedig a természet és az ember rendkívüli alkotásait tárta szemük elé.
A diákokat 4 pedagógus kísérte: Bartha Adrienn, Sasfalvi Ildikó, Mészárosné Szőnyi Zsuzsanna és Mészáros Miklós.Részletek >>