2024. mrcius 28. 6500 Baja, Szent Imre tér 5.     1757-2024     www.bajabela.hu Éber Sándor freskója  
Történetünk | Dokumentumok | Diákélet | Kapcsolataink | Elérhetőségünk

  RSS hírek
Webmester


Bélap










E-KRÉTA HELP

E-KRÉTA E-ÜGYINTÉZÉS

Hírek - Információk


Bélás diák ifjúsági diákcsereprogramja Litvániában 2023. janur 28.
Diákunk, Virág Gellért (11.B.) csereprogramon vett részt az ERASMUS+ jóvoltából egy litván városban, Kaunasban. Az eseményre Magyarország, Görögország, Ciprus, Macedónia és a házigazda, Litvánia küldött lelkes, tanulni vágyó diákokat.

A projekt során a résztvevőknek lehetősége volt megismerkedni a jelenkort érintő szociális és társadalmi problémákkal, emellett az önfejlesztés és önmaguk megismerése is fontos szerepet kapott. A fiataloknak minden nap más-más feladatokat kellett teljesíteniük, ezek között szerepelt például az is, hogy a nagyváros utcáit járva a helyiek véleményét kérdezték a fent említett témákkal kapcsolatban. A nap során összegyűjtött tapasztalataikat prezentáció formájában osztották meg egymással a résztvevők. A tanuláson és csoportmunkán túl a fiatalok minden este egy-egy nemzetiséget ismerhettek meg, és lehetőségük volt megkóstolni egymás ételeit és italait. A magyar csapat a Daru Déli Dűlő Borbirtok boraival, Túró Rudival, Pick szalámival és magyar néptánccal képviselte az országot, amelyek nagyon kedveltek voltak a külföldiek körében. Továbbá kulturális programokon és városnézésen is volt szerencséjük részt venni. Meglátogatták Kelet- Európa egyetlen tavon épült várát, Trakait és Vilniust.

Virág Gellért a Fiatalok Előre Ifjúsági Szervezet tagjaként, a Go Forward LT szervezésében töltött el összesen 10 napot Litvániában. Gellért, az ehhez hasonló, ERASMUS+ által finanszírozott projektekről, akkor szerzett tudomást, amikor Baján találkozott külföldi diákokkal. A Projektek lényege, hogy amennyiben elfogadják a pályázó jelentkezését, az 100%-ban támogatott utazáson vehet részt, ahol a szállást, ellátást és utasbiztosítást a szervező biztosítja. Az egyetlen feltétel a szervezett programokon és a csapatmunkában való minél aktívabb részvétel, illetve az élmények és tapasztalatok továbbadása a projekt lezárását követően, amit egy nyilvános videóhívás formájában valósítottak meg a résztvevők.

Gellért, az ifjúsági szervezet tagjaként meghívást kapott Norvégiába egy tavasszal tartandó hasonló eseményre, amely során a környezeti problémákról és azok megoldásáról szereznek ismereteket, majd saját ötleteikkel próbálnak választ keresni a kérdésekre.