2024. mjus 16. 6500 Baja, Szent Imre tér 5.     1757-2024     www.bajabela.hu Éber Sándor freskója  
Történetünk | Dokumentumok | Diákélet | Kapcsolataink | Elérhetőségünk

  RSS hírek
Webmester


Bélap










E-KRÉTA HELP

E-KRÉTA E-ÜGYINTÉZÉS

Hírek - Információk


Civilektől a nagypolitikáig 2023. oktber 12.
Civilektől a nagypolitikáig címmel interaktív kiállítás érkezik a Bajai III. Béla Gimnáziumba , az 1956-os forradalom kitörésének és a Magyar Köztársaság 1989-es kikiáltásának napja emlékére. A kiállítás október 11 . és 13. között ( szerdától péntekig) bejelentkezés után szabadon megtekinthető az iskola első emeletén. A nemzeti ünnepet előlegező vándorkiállításban nyolc iskola vesz részt, Kecskemét, Kiskunhalas, Bácsalmás és Baja középiskolái.
A kiállítást a Zachor Alapítvány bocsátotta útjára, megtekintése ingyenes, az utaztatást az iskolák egymást közt intézik. Bácsalmásról, a Hunyadi János Gimnáziumból érkezik, s az MNÁMK-ba megy tovább.
A 4 + 1 molinó A tablókon a sajtó, a nemzetközi háttér, a civilek és a megtorlás szemszögéből mutatja be az 1956-os forradalom eseményeit. QR-kód segítségével háttér-információk és videóinterjú-részletek érhetők el. Ehhez ajánlott fülhallgató ( vezeték nélküli is jó). A kiállított anyagot a budapesti Berzsenyi Dániel Gimnázium diákjai készítették történelemtanáruk segítségével, ennek ismertetője is olvasható.
A XX. századi történelemnek videóinterjúkkal való megközelítése különleges lehetőség arra, hogy a múltat és jelent összekapcsoljuk. Ez az oktatási forma ,amely elsődleges forrásként használható a történelemórákon, a diákok számára személyessé teszi a történelmi eseményeket, segít a kritikus gondolkodásban olyan egyetemes értékekről mint igazság, felelősség, sokszínűség.
Szívesen ajánljuk történelemtanárok figyelmébe.
A kiállítás útjának megszervezője, a Bajai III. Béla Gimnázium tanára, Mészárosné Szőnyi Zsuzsanna, aki a Zachor Alapítvány oktatásmódszertani munkájának aktív résztvevője.