2024. prilis 28. 6500 Baja, Szent Imre tér 5.     1757-2024     www.bajabela.hu Éber Sándor freskója  
Történetünk | Dokumentumok | Diákélet | Kapcsolataink | Elérhetőségünk

  RSS hírek
Webmester


Bélap










E-KRÉTA HELP

E-KRÉTA E-ÜGYINTÉZÉS

Hírek - Információk


Második helyen a Bélások 2024. mrcius 20.
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) országos középiskolai statisztikai csapatversenye, a STAT WARS immár tizedik alkalommal, 2023. december 5-én startolt el. A 2024. január 10-ig tartó nevezési időszakban a két kategóriában összesen több mint kétszáz jelentkezés érkezett.
A tizedik „születésnapját” ünneplő vetélkedő a „Múltunk és jövőnk” címet kapta. A „múlt” téma kapcsán versenytörténeti kalandozásokra került sor, valamint évfordulókhoz kötődő kérdéseket kaptak a jelentkezők, míg a „jövő” témája a környezettudatosságra és a fenntarthatóságra fókuszált. A megmérettetés sok-sok élménnyel és tapasztalattal népszerűsíti a statisztikai kultúrát, és játékosan fejleszti a diákok alapvető statisztikai ismereteit, gondolkodását.
A három fordulós versenyen két korosztályban – a középfokú oktatási intézmények 9-10., illetve 11. és annál magasabb évfolyamán tanuló – 4 fős diákcsapatok mérhették össze statisztikai tudásukat. Az első két forduló (előválogató, területi döntők) online zajlottak, a harmadik fordulót, az országos döntőt pedig személyes részvétellel rendezte meg a Hivatal Budapesten, a Statisztikai Palotában 2024. március 20-án. Mindkét korosztályban 10-10 csapat jutott a fináléba.
A nap folyamán a csapatok olyan játékos feladatok és gondolkodtató statisztikai kérdések megoldásában mérték össze tudásukat, mint az „Ugrás statisztikus módra”, a „SZÁM-KÓD”, a „Láttam? Nem láttam!”, vagy az „Erőforrás puzzle”.
A Bajai III. Béla Gimnáziumból mindkét korosztályban egy-egy csapat jutott a dél-alföldi területi fordulóba, ahol a 9-10. évfolyamosok között a Csóka Bíborka, Béla Miklós, Gottlieb Gergely és Csanyik Balázs alkotta Peroni nevű csapat a 2. helyen végzett. Sajnos azonban pontszámuk nem volt elegendő az országos döntőbe való bejutáshoz. Bár másik csapatunk, a 11. osztályosokból álló „Pad Ló”, melynek tagjai Hirth Hanna, Gyenis Márkó, Jaber Dániel és Barabás Áron csak a 3. helyen végzett a területi fordulóban, de olyan magas pontszámot értek el, hogy az országos döntőben folytathatták a versenyzést. Mindkét csapat felkészítő tanára Sziegl Hajnalka.
Az országos döntőben a bélás versenyzők 2 gimnáziumi és 7 szakközépiskolai (technikumi) csapattal mérhették össze a tudásukat. Gimnáziumi tanulókként némi hátránnyal indultak, hiszen a szakközépiskolákból érkező versenyzőkkel ellentétben, ők nem tanulnak statisztika tantárgyat az iskolában. Ennek ellenére a Bélásokat csak egyetlen csapat, a BGSZC Szent István Technikum és Kollégium „Atomtengeralattjárók” csapata (Budapest) előzte meg, így a Bajai III. Béla Gimnázium „Pad Ló” nevű csapata az előkelő 2. helyen végzett. Ezzel megszerezték a jogot, hogy részt vegyenek az Eurostat által meghirdetett Európai Statisztikai Versenyen, az European Statistics Competition 2024 versenyen is.